Jakie są główne determinanty rozwoju społeczno-ekonomicznego?
Ostatecznymi czynnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy relacje zapewniają winu trzy z pięciu podstawowych smaków: słodki, kwaśny oraz gorzki. W każdym bądź razie, istnieje wielka ilość substancji w gronach, które gwarantują smak. Substancje te są obecne w drobnych liczbach (ocenianych niekiedy w milionowych fragmentach). Wszelkie te substancje dają winogronom specjalistyczny smak, formułowany, jako smak fundamentalny. Smak podstawowy cechuje każdą odmianę winorośli. Większość składników smakowych znajdują się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Wobec tego ważne jest, żeby tłoczenie zaprzątało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia bazowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić między aromatem a bukietem. Aromat jest reprezentatywnym zapachem wywodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas kiedy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona posiadają ten sam aromat, jednakowoż inny bukiet.
2. Poradnik
3. Dołącz teraz
4. Zajrzyj tutaj
5. Przewodniki